Voor de beste wijngeheimen

Wijnhuis Jorche

Van de eerste wijnmakerij van Giovanni Gianfreda, de grootste ‘palmento’ in Torricella, is meer dan een eeuw voorbij. Daarin vlogen verhalen, mannen, evenementen, wijngaarden en wijnen door elkaar.
Een rode draad die van vader op zoon de kennis van vorige generaties, de traditionele methoden en de wijngeheimen doorgaf, van de voorvader Giovanni tot zijn zoon Costantino tot zijn kleinzoon Cosimo, Antonio’s vader, die de hoofdrolspeler is van de recente geschiedenis van de familie Gianfreda.

Antonio, enoloog afgestudeerd in Conegliano Veneto, gaf in de loop der jaren een nieuwe impuls aan de wijnbouw activiteit, reorganiseerde en breidde de wijnmakerij uit, gebouwd in de jaren 50 en daarmee de basis van de ideale omstandigheden voor continuïteit en kwalitatieve verbetering.
Vandaag, met de 5e generatie, is bijna alles veranderd, maar het blijft onveranderd de diepe essentie van de wijnbouw traditie.

Met veel liefde, plezier en traditie wijden Dalila en Emanuela, de dochters van Antonio, zich met nieuwsgierigheid, creativiteit en enthousiasme aan de historische familieactiviteit en de gastvrijheid in de Masseria.

Dalila houdt toezicht op de organisatie en de administratie, terwijl Emanuela, in de voetsporen van haar vader, afstudeerde in wijnbouw en oenologie in San Michele all’Adige en nu de enoloog van Jorche is.

Rode gronden, warm en droog klimaat, de zon van Salento en het licht dat de trossen overspoelt, de zeebries: dit is de natuurlijke omgeving, uniek en exclusief, waarin de autochtone variëteiten van de Jorche-wijngaarden rijpen.

Dichtbij de zee, Pepe en Cirenaica zijn de twee percelen wijngaard met wijnstokken die meer dan 40 jaar oud zijn. De oudste wijngaard van Jorche is gelegen op het platteland van Sava: Primitivo met landbouwsysteem genaamd ‘Alberello’, symbool van de geschiedenis van de wijn van Salento en trots van het bedrijf.

De bijzondere weersomstandigheden in deze zone maken het mogelijk om op zijn minst elke vorm van menselijk ingrijpen te verminderen en om traditionele praktijken te gebruiken die de wijnstok vrijlaten om het beste uit zijn mogelijkheden te halen en zijn natuurlijke kenmerken te respecteren.

Primitivo, Negramaro, Fiano en Bianco d’Alessano zijn de autochtone Salento-variëteiten die Jorche teelt, met bijzondere aandacht voor het herstel en respect voor typische cultivars van de zone, die in de loop van de tijd zijn vergeten, zoals Bianco d’Alessano.

De bouw van het huidige wijnhuis valt samen met het begin van een nieuwe fase in de wijnbouwactiviteit van Jorche en met het begin van zijn nieuwe wijnen. De zes hectare jonge wijngaarden liggen rondom de nieuwe wijnmakerij, een moderne en technologisch innovatieve structuur met punctuele controlesystemen in alle fasen van het productieproces, die tegelijkertijd de authentieke waarden uit het verleden behouden. De wijnen rusten in de stilte van de nieuwe ondergrondse kelder, waar de veroudering van de Primitivo van Jorche plaatsvindt in de grote vaten en in de barriques en, deels nog steeds, in
de oude ‘capasuni’, volgens de originele methode.

In de wijngaarden van Jorche is de oogst een feest, een voorouderlijk ritueel vol fascinatie! 

De wijnen van Jorche

Het gebeurt op een handmatige manier met een stipte selectie van de trossen, die in kleine dozen worden neergezet om de ideale omstandigheden van de druiven en hun aroma’s te behouden.
In de wijnmakerij worden de druiven onmiddellijk geplet en de fermentatie, evenals de maceratie, gebeuren in roestvrijstalen tanks met temperatuurregeling.

Met zo’n geschiedenis kunnen wij niet anders dan al de wijnen van familie Gianfreda aanbevelen!

Mijn wijnpunten
De waardering van www.timetowine.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 141 reviews.