Voor de beste wijngeheimen

Wijnhuis Morisfarms

De Maremma is een stuk Toscane aan de kust met zijn eigen unieke geschiedenis, landschap en culturele identiteit, heel anders dan die van de bekende gebieden in het binnenland van Toscane. Honderden jaren lang was land in Toscane eigendom van een klein aantal elites. Lang gezien als de “outback” van Toscane, beschikt de Maremma over ongerepte landbouwpercelen, immense en dichtbeboste gebieden, dramatische kustlijnen en stranden, en een opkomende productie van onderscheidende wijnen van hoge kwaliteit, grotendeels dankzij de erfenis van de familie Moris. De familie Moris verliet Spanje bijna 300 jaar geleden en vestigde zich in de Maremma.

Gefascineerd door het platteland en zijn natuurlijke hulpbronnen, speelde de familie Moris een belangrijke rol bij het cultiveren van grote stukken wild land, het opzetten van meerdere industrieën en het in dienst hebben van generaties lokale boeren en arbeiders.

Toen Adolfo Parentini in 1977 in de familie Moris trouwde, zag hij in het land van zijn nieuwe  familie idyllische groeiomstandigheden, blootstelling aan de zon en microklimaat, en het potentieel om wijnen van hoge kwaliteit te creëren. Maar investeren in nieuwe wijngaarden, het omarmen van onbekende technieken en het verleggen van de focus van het gezin van algemene landbouw naar wijnbouw, vereiste een grote mentaliteitsverandering voor zowel het gezin als hun werknemers.

Een brief van de heer Moris waarin stond dat hij het betreurde hoeveel druiven ze zouden weggooien omdat zijn schoonzoon aandrong op “groen snoeien”. In de ogen van het gezin werd een overvloedige oogst gezien als een zegen van God en werd een deel van de oogst godslasterlijk verspild. Adolf straalt nu van trots als hij vertelt dat de mentaliteit van zijn arbeiders binnen 4 of 5 jaar was geëvolueerd toen ze hem zouden opmerken dat de wijnstokken te veel druiven hadden geproduceerd en een tweede ronde van groen snoeien vereisten.

Parentini’s vertrouwen en vastberadenheid om wijnen van topkwaliteit te creëren in de Maremma hielpen bij het genereren van een beweging bij onder andere producenten in het gebied om zich te concentreren op kwaliteitswijnproductie, versterkt door hun unieke terroir. Zijn investering in en toen daar de promotie kwam van de Morellino di Scansano-appellatie, geboren in 1978, dreef de D.O.C.G. internationaal geprezen, en sindsdien Morisfarm’s eerste fles Morellino di Scansano in 1981, wordt algemeen beschouwd als de vaandeldrager van de appellatie.

Parentini creëerde vervolgens de vlaggenschipwijn van de familie, een IGT met de naam Avvoltore (ontleend aan het lokale dialectwoord voor de havik van de Maremma), die nu
wordt gevierd als een van de beste Super Toscanen over de hele wereld. Met de tweede vintage van Avvoltore in 1990 werd de handtekening van Gualtier Luigi Moris, de schoonvader van Adolfo Parentini, aan het etiket toegevoegd om publiekelijk zijn goedkeuring te tonen voor alle inspanningen die Parentini deed namens de familie Moris.

De wijnen van Morisfarms zijn geprezen omdat ze hetzelfde karakter hebben als hun maker; Parentini’s openhartigheid en oprechtheid zijn in elke fles verankerd. Tegenwoordig wordt Morisfarms gerund door twee van de Moris-neven: Ranieri Moris en Giulio Parentini. Samen behouden ze met passie Parentini’s trotse erfenis van het produceren van wijnen van hoge kwaliteit die authentiek het gebied weerspiegelen waarin ze worden verbouwd en geproduceerd. De familie Moris bezit twee verschillende landgoederen, een in Scansano genaamd ‘Poggio la Mozza’ en het historische pand nabij Massa Marittima ‘Fattoria Poggetti’ beide in hun geliefde Maremma. De twee landgoederen hebben opmerkelijk verschillende bodemsoorten en blootstellingen, waardoor Morisfarms de veelzijdigheid heeft om een ​​breed scala aan wijnen te creëren. De erfenis van de familie in het gebied heeft hen geliefd gemaakt bij de lokale markt vanwege hun gedeelde geschiedenis van het ontwikkelen van het land en het gevoel van trots op hun lokale kwaliteitsproducten.

De wijnen van Morisfarms

Tot op de dag van vandaag blijft de lokale markt een van de sterkste markten van Morisfarms wereldwijd. Ondanks zijn internationale bereik en succes, concentreert Morisfarms zich op het bieden van eerlijke prijzen voor elke fles die het produceert en het behouden van de uitzonderlijke kwaliteit die de lokale klanten gewend zijn. De bedrijfsnaam, Morisfarms, werd gekozen door een van de Moris-broers die al meer dan 40 jaar in San Francisco, CA woont. Naast het Spaanse en Engelse erfgoed dat wordt weerspiegeld in de naam van het wijnhuis, blijft Morisfarms een van de meest prominente en authentieke producenten in de Toscaanse Maremma.

Mijn wijnpunten
De waardering van www.timetowine.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 143 reviews.