Voor de beste wijngeheimen

Druivenrassen en hun kenmerken

Er zijn duizenden druivenrassen, hoeveel exact is niet bekend, omdat er voor veel druiven verschillende namen worden gebruikt. Wat we wel weten is dat er van ongeveer 4000 verschillende wijnen worden gemaakt. Op deze pagina vertellen we graag wat meer over de verschillende druiven waar wij mee werken. Het mooie van werken met familie wijnhuizen is dat ze vaak ook werken met inheemse druivenrassen. Druiven die alleen in een specifiek gebied worden verbouwd.

Wist je dat Italië de meeste inheemse druivensoorten heeft? Dit zijn er alleen al 500. Naast dat elke streek zo zijn eigen druiven heeft staan er ook veel internationale druivensoorten aangeplant.

 

Italiaanse druivenrassen

Arneis

Deze druif vind je in Alba, Piëmonte en betekent letterlijk ‘klein boefje’. De druif krijgt deze naam vanwege zijn lage zuren en de neiging om snel overrijp te worden. Verschillende bodemsoorten, zorgen voor verschillende wijnen van Arneis.  Over het algemeen hebben deze wijnen aroma’s van perzik, abrikoos, anijs en amandel.

Wijnhuis Damilano behoort tot de top van de Barolo wijnstreek. Ze produceren wijnen van Arneis, die ook wel de Barolo onder de witte wijnen genoemd wordt. De wijn past uitstekend bij vis gerechten of bij schaal- en schelpdieren.

Deze heerlijke wijn van Arneis vindt u hier.

 

Barbera

Het meest aangeplante druivenras in de regio Piëmonte, in noordwest Italië, is Barbera. Een druivenras dat je op het etiket herkent als DOCG Barbera d’Asti. In Italië worden de wijnen namelijk vaak genoemd naar het druivenras gevolgd door de naam van de stad waar de wijn vandaan komt, in dit geval Barbera uit Asti.

Barbera is een laat rijpend ras, dat wijnen geeft met een diepe kleur, hoge zuren en zachte tannines. Tonen van rode kersen, pruimen en zwarte peper zijn kenmerkend voor deze wijnen. De wijn gaat goed samen met rood vlees, geroosterde groenten en gerechten met paddenstoelen.

Klik hier voor ons assortiment wijnen van Barbera.

Brachetto

Brachetto is een aromatische rode druif, die slechts in een zeer beperkt gebied wordt geteeld. In Asti een plaatsje in Piëmonte, in het noordwesten van Italië, vind je het wijnhuis van Claudia Cordara. Zij maakt droge en zoete wijnen van de Brachetto druif. 

De wijnen van deze druif zijn licht van kleur, met aroma’s van aardbeien, frambozen en iets van bloemigheid. Deze wijnen zijn een goede begeleider van pittige, Aziatische gerechten of geitenkaas. De zoete variant van deze wijn is heerlijk bij desserts met fruit. 

Hier vindt u de wijnen van Brachetto.

 

Cortese

Cortese is een inheemse druif in Piëmonte, waar hij op zijn best is in de heuvels. Op het etiket ook te herkennen aan de naam DOCG Gavi, de plek waar veel Cortese voorkomt. De wijnen van deze druif zijn vaak licht van kleur met een ingetogen smaak. Aroma’s van limoen, appel en peer met een hint van amandel in de afdronk. 

Een heerlijke frisse wijn die perfect past bij Italiaanse gerechten, zoals pasta met pesto en visgerechten met basilicum en citroen.

Hier vindt u onze wijnen van Cortese.

Corvina

We kennen deze druif onder de naam DOC Valpolicella, wat eigenlijk de naam van het gebied is waar de Corvina druif groeit. Valpolicella ligt ten noordwesten van Verona. Door de vulkanische bodem met kalksteen die je in deze regio veel vindt, rijpen de druiven langzaam, waardoor de wijn zijn zuren goed blijft behouden. Het is een wijn met tonen van rood fruit, kruidig en niet al te veel tannine.

Je vindt corvina vaak in een blend met andere druivenrassen, waaronder bijvoorbeeld cabernet sauvignon. Deze wijnen doen het goed bij vleesgerechten en rijpe kazen.

Klik hier voor onze wijnen met deze druif.

Grignolino druif

Corvinone

Corvinone betekent letterlijk ‘grote Corvina’, kun je zien als een broertje of zusje van de Corvina druif. Het heeft echter een diepere kleur en stevigere tannines dan Corvina. Corvinone vindt je vaak samen met Corvina en Rondinella in een blend onder de naam Amarone della Valpilocella of Ripasso della Valpolicella. DOC Valpolicella is een gebied in het Noordoosten van Italië.

Wij hebben meerdere wijnen van deze druif in ons assortiment van verschillende wijnhuizen.  U vindt deze hier.

 

Dolcetto

Dolcetto is een blauw druivenras dat vroeg rijpt, de druiven worden halverwege september al geoost. Het is een inheemse druivenras uit Noord-Italie en zie je met name in Piëmonte. Dolcette betekent “kleine zoete”.

Ondanks dat het een inheemse druivenras is, zijn er meerdere DOC(G)’s waar de Dolcetto een belangrijk aandeel in heeft. Bij Time to Wine bieden we o.a een Dolcetto d’asti DOC aan van Cordara.

De druif staat bekend om zijn relatief lage zuurgraad, zachte tannines en toch veel aroma’s van zwart fruit en viooltjes. Ideaal om zo te drinken of bij harde kazen.

Klik hier voor een wijn van de Dolcetto druif.

dolcetto druiven

Fiano

Fiano vinden we in het zuiden van Italië, in de streken Campanië en Puglia. Het is een rijke en aromatische witte wijn met aroma’s van peer, perzik en meloen. Kenmerkend voor deze wijnen zijn de honing en nootachtige tonen die de wijn een rijk karakter geven.

Heerlijk bij diverse pastagrechten, maar gaat ook goed samen met kip, gebakken vis of gegrilde groenten.

Hier vindt u onze wijnen van dit druivenras.

dolcetto druiven

Freisa

Freisa is een blauw druivenras dat aangeplant staat in Piëmonte. Het is een oud inheems druivenras, wat wijnen met een zeer lichte kleur voorbrengt. Het heeft kenmerken die je doet denken aan Nebbiolo. Rood fruit, zoals bessen en frambozen met iets van kruidigheid. Frisse zuren en zachte tannines. Een heerlijke wijn als begeleider bij pasta met paddenstoelen, gegrild rood vlees of harde kazen.

Wij hebben een hele mooie Freisa d’Asti in ons assortiment van wijnmaakster Claudia Cordara, deze wijn vind u hier.

 

 

dolcetto druiven

Friulano

Zoals de naam al doet vermoeden, is dit druivenras te vinden in Friuli, in noordoost Italië. Een koeler gebied, waardoor de druif zijn zuren goed blijft behouden. De wijnen krijgen doorgaans geen houtrijping om de frisheid en fruitigheid te benadrukken. Aroma’s van appel, peer en citrus zijn kenmerkend voor de wijnen van deze druif. Een goede wijn voor bij salades, geroosterde groenten of visgerechten.

Wijnhuis Antonutti is een gerenommeerd wijnhuis in Friuli dat gespecialiseerd is in het werken met lokale druivensoorten, zoals Friulano. Klik hier voor onze wijnen van Friulano.

 

dolcetto druiven

Garganega

Ook wel bekend als Soave, vernoemd naar de plaats waar Garganega voorkomt. DOC Soave ligt ten oosten van het Gardameer, vlakbij Verona. Garganega maakt soepele droge wijnen met hoge zuren. Aroma’s van appel, meloen, perzik en wat ziltigheid zijn kenmerkend voor Soave wijnen.

Deze wijnen zijn goed te combineren met lichte vleessoorten of vis, maar ook heerlijk bij de borrel.

Klik hier voor wijnen van Garganega.

Glera

De beroemde mousserende wijn van Italië, Prosecco, wordt gemaakt van de Glera druif.  Deze druif groeit voornamelijk in DOC prosecco, dat een gebied beslaat in Veneto en Friuli. Prosecco wijnen worden gemaakt volgens de Italiaanse methode voor mousserende wijnen, de zogenoemde tankmethode. Wat betekent dat de tweede vergisting in druktanks plaats vindt. Zo behouden de wijnen hun fruitigheid en zuren. Aroma’s van  meloen, appel, peer en bloesem. 

Klik hier voor onze Prosecco van wijnhuis Antonutti

Grignolino

Grignolino is een laat rijpende druif uit het noorden van Italië, uit de regio Piemonte. Grignolino is afgeleid van het woord Grignole wat “veel pitten” betekent in het lokale Piemontse dialect. Moderne wijnmakers zoals Claudia Cordara proberen overtollige tannines te vermijden door zachte en langzame persing.

Wijnen gemaakt van Grignolino zijn erg licht van kleur, soms zelfs oranje. Het heeft hoge zuren,  een fruitig aroma en een tikkeltje bloemig. Dit is bij uitstek een wijn om te schenken bij een heerlijke risotto.

Grignolino werd door de Italianen vroeger gezien als hun antwoord op de Franse Beaujolais wijnen, maar dat is gestaakt. Dit heeft ondertussen wel gezorgd voor een mooi glas wijn dat de Noord-Italianen graag drinken, maar wat nu ook in de rest van Europa terrein wint.

Klik hier voor onze Grignolino wijn.

Grechetto

Grechetto staat vooral aangeplant in midden Italië, in de streken Umbrië en Lazio. Wijnen uit DOC Orvieto zijn bekende wijnen, waarin Grechetto vaak wordt geblend met Trebbiano. Het zijn wijnen die sappig en fruitig zijn, met tonen van perzik, peer en meloen.

La Torre is een wijnhuis waar wij nauw mee samenwerken, zij maken een hele mooie wijn van Grechetto in combinatie met Trebbiano. Een heerlijke wijn voor bij vis gerechten, zoals bijvoorbeeld gegrilde tonijn. 

Klik hier voor deze zijn van Grechetto.

Grillo

Dit is een witte druif uit Sicilië, een eiland ten zuidwesten van Italië, in de Middellandse zee.  Deze druif werd vroeger gebruikt voor Marsala, maar maakt tegenwoordig hele mooie frisse, honingachtige wijnen.  Kenmerkende aroma’s van limoen, appel en perzik met niet te hoge zuren.

Goede wijnen die gedronken kunnen worden als aperitief, of als begeleider van vis of schaal- en schelpdieren.

Klik hier voor onze wijnen van de Grillo druif. 

 

 

Montepulciano

Montepulciano is een inheems Italiaans druivenras en staat op grote schaal aangeplant in midden en zuid italië. Het is een laat rijpend ras, dat veel zon nodig heeft om volledig rijp te kunenn worden. Eenmaal rijp maakt het wijnen van hoge kwaliteit, voornamelijk in Abruzzo.  Montepulciano is een aromatischg ras dat veel aroma’s heeft van zwart fruit, zwarte bessen, pruimen en bramen.

Ook worden er dessertwijnen gemaakt van Montepulciano, deze wijnen worden verkregen door de druiven aan de wijnstok te laten drogen. Hierdoor concentreren de suikers in de druif en krijg je zoete aromatische wijnen. Deze wijn hebben wij in ons assortiment. 

Klik hier voor onze dessertwijn van Montepulciano. 

 

 

Moscato

Moscato is een van de aller oudste druivenrassen die er bestaan. Moscato d’asti is een mousserende wijn uit Piëmonte. Het is een aromatisch druivenras met aroma’s van rozen, peer, perzik en druif. De wijnen worden gemaakt volgens de asti methode, waarbij de druiven zo snel en voorzichtig mogelijk na de oogst worden geperst. Alle moscato d’Asti wijnen zijn zoet, en laag alcohol gehalte. Hierdoor is het een uitstekende begeleider bij vruchtendesserts of pittige Aziatische gerechten.

Hier vindt u onze Moscato d’Asti.

 

 

Nebbiolo

Nebbiolo, de koning van Piëmonte, die we ook wel kennen onder de naam DOCG Barolo. De naam van deze druif is afgeleid van ‘nebbia’ wat najaarsmist betekent. Deze mist komt voor aan de voet van de Alpen in Piëmonte, waar veel van de wijngaarden van Nebbiolo liggen. Deze druif is hier goed tegen bestand en dit geeft hem dan ook de kenmerkende eigenschappen; hoog zuur en veel tannine. Aroma’s van rode kersen, viooltjes en rozen met aardse tonen en leer.

Dit is dé wijn die men serveert bij truffelrisotto. Ook een stevige pasta, stoofschotel of rood vlees gaan goed bij deze wijn.

Klik hier voor de verschillende wijnen van Nebbiolo.

Grignolino druif

Negroamaro

Een inheems ras uit Puglia, dit ras kan goed tegen de droogte in het warme klimaat in dit gebied. ‘Negro’ is italiaans voor zwart, dit zie je terug in de diepe kleur van de wijn.  Dit druivenras geeft wijnen met stevige taninne, lage zuren en een hoog alcohol gehalte. Sterke aroma’s van zwart fruit, zoals kersen, pruimen en zwarte bessen met in de afdronk hints van gedroogde kruiden.

Een goede wijn bij vleesgerechten, zoals lam. Maar ook heerlijk bij een pasta met gegrilde groenten en kruiden.

Hier vindt u de wijnen van dit druivenras.

Nero d’Avola

Nerp d’Avola is de belangrijkte blauwe druif op Sicilië. Letterlijk vertaald de ‘Zwarte van Avola’, vanwege zijn diepe kleur. Deze druif wordt vaak vergeleken met Cabernet sauvignon vanwege zijn stevige stijl en tonen van zwart kersen en tabak.  Er worden ook rosé wijnen gemaakt van Nero d’Avola.

Door zijn stevige fruitaroma’s en flinke tannine is dit een goede wijn bij stevige vleessoorten, maar ook lekker bij de borrel en harde kazen.

Klik hier voor alle wijnen van deze druif.

Grignolino druif

Pinot grigio

Misschien wel de meest bekende wijn van Italië, Pinot Grigio. Dit druivenras is een roze mutatie van de Pinot noir, de schillen hebben een beetje een roze-grijze kleur. Grigio is dan ook Italiaans voor “grijs”. Deze druif komt met name voor in het noorden van Italië, waar het klimaat iets koeler is en waar deze druif goed tot zijn recht komt. Het maakt wijnen met frisse zuren en een lichte body, kenmerkende aroma’s van perzik, meloen, peer en citroenschil.

Wijnhuis Antonutti in Friuli, het Noordoosten van Italië, maakt een van de betere Pinot grigio wijnen. Een heerlijke wijn bij antipasti en als aperitief, maar ook gerechten met schaal en schelpdieren, vis en wit vlees doen het uitstekend bij deze wijn.

Klik hier voor onze Pinot Grigio wijnen.

Grignolino druif

Ribolla gialla

Ribolla gialla is een zeer authentiek wit druivenras uit de regio Friuli, in het noordoosten van Italië. De wijnen van dit druivenras worden gekenmerkt door stevige zuren en aroma’s van perzik, appel en kamille. Wijnhuis Antonutti is gespecialiseerd in wijnen van lokale druivenrassen en maakt ook een hele mooie gerijpte wijn van Ribolla gialla. 

Klik hier als u deze wijn ook graag wilt proberen. 

 

 

Grignolino druif

Rondinella

Rondinella is een van de druiven die met name te vinden in de blends van DOC Valpolicella. Dit ras wordt ook gezien als het kleine broertje van de Corvina druif. In de blends van DOC Valpolicella bevat Rondinella vaak niet meer dan 30% en geeft het hints van rode kersen.

Klik hier voor onze wijnen met Rondinella.

 

Grignolino druif

Sangiovese

Sangiovese is de meest aangeplante druif van Italië, ook wel bekend onder de naam DOCG Chianti in Toscane. Een voorbeeld hiervan zijn de wijnen van wijnhuis La Torre. Sangiovese is een druif die de basis vormt voor meer wijnen met grote namen, denk aan Brunello di Montalcino en Vino Nobile di Montepulciano.  Het is een gevoelige druif, hierdoor kan hij uiteenlopende kenmerken krijgen, afhankelijk van de plek waar hij groeit.

Sangiovese maakt wijnen met een hoge zuurgraad, aanwezige tannines en aroma’s van rode kersen, pruimen, koffie en tabak. Dit is een van de weinige wijnen die gerechten met tomatensaus aan kan. Een wijn perfect voor bij een pasta met tomatensaus of een goede pizza.

Hier vindt u onze wijnen van Sangiovese.

Grignolino druif

Trebbiano

Trebbiano groeit in midden Italië, in Toscane. Hier vormt het vaak samen met andere inheemse druiven, zoals Grechetto of Malvasia, een blend. DOC Orvieto en DOC Frascati zijn gebieden waarin je deze wijnen vooral vindt. 

Het zijn frisse, witte wijnen met tonen van rijp fruit, zoals appel, abrikoos en perzik. Goede wijnen bij een kaasplankje, maar ook bij diverse vlees- en visgerechten.

Klik hier voor de wijnen met de Trebbiano druif.

 

Grignolino druif

Turbiana

Turbiana wordt ook wel Trebbiano de Lugana genoemd en is een synoniem voor Verdicchio. Klinkt erg ingewikkeld, maar dit doet niets af aan de smaak van deze wijnen. Heerlijke fris en vol, met tonen van perzik, abrikoos, appel en amandel.  Je vindt deze druif in Lombardije, ten zuiden van het Gardameer, een regio die bekend staat om zijn Lugana wijnen. Wijnhuis Bulgarini produceert de betere van deze soort.

Een wijn die heerlijk is op zichzelf, maar het ook goed doet in combinatie met groenten, visgerechten en romige kazen.

Klik hier voor de wijnen met deze druif.

Vermentino

Vermentino is een witte druif uit Toscane en Sardinië, maar is ook te vinden in het Zuiden van Frankrijk. Het is een lichte wijn met flinke zuren, aroma’s van perzik, appel, limoen en groene kruiden zijn kenmerkend voor deze wijnen. Er worden verschillende stijlen geproduceerd, met of zonder houtrijping. In ons assortiment vindt u mooie en zuivere vermentino wijnen van het wijnhuis Morrisfarms.

Een fijne borrelwijn en een wijn die goed te combineren is met verschillende soorten gerechten. Denk hierbij aan kip, vis en groente gerechten. Ook is deze wijn een goede begeleider van salades.

Hier vind u alle wijnen van Vermentino.

Mijn wijnpunten
De waardering van www.timetowine.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.7/10 gebaseerd op 156 reviews.