Voor de beste wijngeheimen

Relais La Torre

La Torre is gevestigd in het  torencomplex van het stadje Chiassa Superiore. In de vroege middeleeuwen een Lombardisch verdedigingskasteel en wordt sinds 1163 vermeld in een diploma van Federico Barbarossa: “Castrum etiam turris de classe”. In het hart van de geplaveide open binnenplaats staat de gewijde kapel die in de huidige structuur dateert uit 1756.

Aan het einde van de jaren zeventig zagen Giovanni en Marcello (de vader van Tulio) het potentieel van deze plek en besloten ze de duizendjarige boerderij voort te zetten.

 

De producten van La Torre zijn geboren uit liefde voor het land en met deze insteek werken zij al meer dan 10 jaar op biologische wijze.

Door de jaren heen hebben ze nieuwe wijngaarden aangeplant om op deze manier de kostbare bijdrage van de verscheidenheid van de bodem van de chianti heuvels van Arezzo. Deze verscheidenheid laten ze bijdragen aan de verfijning van de wijnen en hun kwaliteit maar met het oog op hun tradities.

Juist vanwege deze  kostbare bijdrage van de verscheidenheid van de bodem van de Chianti-heuvels van Arezzo niet te belemmeren, werd besloten om de planten op natuurlijke wijze te laten groeien, waarbij ze de unieke en onderscheidende smaak van elke vintage en de essentie van traditie.

De wijnen van La Torre 

In september, tijdens de oogst, worden de perfect rijpe en zorgvuldig gekozen trossen met de hand geoogst en snel getransporteerd naar de koelcel om te beginnen met verwerken. De twee Chianti DOCG’s zijn beide gemaakt van 100% Sangiovese-druiven van wijngaarden met een hoogte variërend van 300 tot 400 meter boven zeeniveau. Ondanks de toewijding aan de enkele variëteit, hebben ze ook besloten om aan de Sangiovese een vleugje moderniteit te geven, waardoor een aangename en uitgebalanceerde mix ontstaat met de Merlot die vruchtbaar en krachtig wortel heeft geschoten op de heuvels.

Zo ontstonden de twee IGT-labels, I Lastricheti en Macchione. Voor de Chianti- en Macchione-reservaten gebruiken ze druiven van wijngaarden die op grotere hoogten zijn geplant en die oprijzen langs de hellingen van een steile heuvel die volledig blootligt, met stenige en grindachtige grond.

De wijnkelder bevindt zich op ongeveer 500 meter van de boederij om de levering van de druiven te vergemakkelijken en de controle over de vroege stadia van de wijnbereiding te behouden.

De rijpingskelders bevinden zich in plaats daarvan binnen de originelen van de boerderij en zijn nog steeds de ideale plek voor het rijpen van wijn in vaten en tonneaux.

Boven, in een warme en natuurlijk geventileerde omgeving, bevindt zich de Vinsantaia waar de druiven die medio september worden geoogst, volgens de oude traditie, ongeveer drie maanden worden gedroogd door ze op te hangen aan de houten en ijzeren constructies die kastelen worden genoemd.

De rijping van de Vin Santo vindt plaats in de vaten, de traditionele kleine eiken- of kastanjevaten.

De wijnen van La Torre

Hieronder kun je een selectie vinden van de biodynamische wijnen van La Torre. Alle druiven worden zorgvuldig geselecteerd en de wijnen worden met veel aandacht voor kwaliteit gemaakt.
Het is dan ook niet gek dat alle wijnen elk jaar weer in de prijzen vielen en La Torre de BioFach onderscheiding van Mundus Vini kreeg.

Mijn wijnpunten
De waardering van www.timetowine.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 141 reviews.