Voor de beste wijngeheimen

Wijnhuis Gini Sandro e Claudio

Het verhaal van Gini gaat terug tot de jaren 1500. Sinds die eeuw heeft de familie Gini haar eigen wijngaarden in Monteforte verbouwd en daarom kunnen we zeggen dat ze tot de oudste wijnbouwers in het Soave Classico-gebied behoren.

Sommige studies hebben aangetoond dat de familie Gini in het gebied Contrada Salvarenza al in de 16e eeuw land bezat.
Kennis is door de eeuwen heen, van generatie op generatie, overgedragen aan hun vader Olinto, meesterwijnmaker, die zijn vaardigheden en passie voor dit vak rechtstreeks op Sandro en Claudio heeft overgedragen. Zo is hun werk in de loop van de tijd een traditie geworden.
Nu zijn Sandro en Claudio de beheerders van dit erfgoed van kennis, ervaring en liefde voor dit land, samen met hun families.

Ze hebben altijd de grootst mogelijke aandacht besteed aan de zorg voor hun wijngaarden en de wijnen te produceren op een uitsluitend natuurlijke manier. Traditie en innovatie bestaan ​​naast elkaar en werken in harmonie samen in alle stadia van de productie om steeds verfijndere producten te verkrijgen.

De eerste vinificatie zonder sulfieten, in 1985, was revolutionair.
Het heeft de loop van de oenologie veranderd en de expressieve zuiverheid van hun wijnen vergroot.
Deze zullen weten hoe ze in de loop van de tijd, door verfijning in de fles, het potentieel van hun land moeten communiceren.
Zij zien het als hun taak om de druiven te laten spreken, te weten hoe ze naar ze moeten luisteren en ze moeten verhogen. De volledige wijnbouw van Gini is biologisch, respectvol voor het milieu en de tradities van hun voorouders, die het land altijd met natuurlijke methoden hebben bewerkt.

De oogst gebeurt met de hand in de vineyards, op drie verschillende tijdstippen om de druiven precies op de juiste rijpheid te verzamelen en over te gaan tot de selectie van de druiven.

In Monteforte, in het hart van het Soave Classico-gebied, cultiveren ze 35 hectare wijngaarden. De top crus Froscà Contrada Salvarenza en Col Foscarin van de wijnmakerij bevinden zich op de beste heuvelachtige locaties van de appellatie, met uitstekende blootstelling aan de zon.

De grootste gok was de keuze om de oude Garganega-wijnstokken niet te ontwortelen, maar om ze te laten ontwikkelen en tot volledige volwassenheid te laten groeien. Ze waren in staat om hun kwalitatieve potentieel te zien en te waarderen en daarom hebben ze ervoor gekozen om deze wijngaarden te behouden die door de eeuwen heen zijn overgedragen. Vandaag genieten ze van een uniek erfgoed van historische wijngaarden. Met een gemiddelde leeftijd variërend van 80 tot meer dan een eeuw leven, bieden de oude wijnstokken een kleine productie van druiven die rijk zijn aan organoleptische eigenschappen.

In het gebied van de Contrada Salvarenza is ongeveer een derde van de wijngaarden opnieuw geënt, aangezien ze de phylloxera hebben overleefd die een groot deel van de Europese wijngaarden verwoestte tussen eind 1800 en begin 1900. De samenstelling van de bodem varieert aanzienlijk van gebied tot gebied, gaande van vulkanische tufsteen tot kalkhoudende lagen. Dit is wat de complexiteit van hun wijnen en de nuances van de verschillende cru’s bepaalt.

De verschillende microklimaten dragen bij aan het karakter van de wijn, een voorbeeld hiervan zijn de koude stromingen die ‘s nachts op de Frosc à-heuvel waaien en die een buitengewone mix van parfums in de wijnen creëren. Hier in deze gebieden worden hun geweldige witte wijnen geboren, wijnen die in staat zijn tot een buitengewone evolutie en een lange levensduur, terwijl ze ook de zuurgraad en mineraliteit behouden die hen kenmerkt.

Als je de ondergrondse kelder van Gini binnengaat, besef je meteen dat het een unieke plek is. De kelder is volledig uitgegraven in vulkanische tufsteen en laat op verschillende plaatsen de typische zwarte rots bloot. Versheid en vochtigheid zijn het hele jaar door constant dankzij de natuurlijke regulering van de ondergrond. Hier rusten de wijnen in de vatkamer, ademen delicate houtsoorten in en worden verfijnd op de meest perfecte temperatuur.

Als je de interne stenen trap oploopt, bereik je het oudste deel van de kelder, waar de productie begon in de jaren tachtig.
Het meest recente deel van de kelder werd verkregen uit oude traditionele huizen die zijn gerestaureerd met uitsluitend lokale materialen en in het bijzonder witte kalksteen uit dezelfde grondsoort als de wijngaarden. Dit deel van de kelder is onderverdeeld in kamers die worden gebruikt voor proeverijen en voor wijnverkoop, terwijl het hoogste deel de thuisbasis is van het hok waar, van de oogst tot het einde van de winter, de druiven in houten kisten worden gelegd en worden gerijpt.

 

logo gini

De wijnen van Gini Sandro e Claudio

Gini Sandro e Claudio behoren tot één van de oudste generaties wijnmakers in de regio en staat bekend om hun biologische Soave wijnen gemaakt van Garganega druiven.

Mijn wijnpunten
De waardering van www.timetowine.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 143 reviews.